Tennisarmbåge

26.08.2012

 
tennisarmbage_fordj-549x250

Brukar du ha ont utsida armbåge? Kanske är du en av alla som drabbats av ”tennisarmbåge”.

Tennisarmbåge är en överbelastning av muskelfästena på armbågens utsida (extensor carpi radialis brevis, extensor digitorum communis). Senskadan uppstår av ensidigt arbete med framför allt handled och fingrar. Namnet till trots så härleds endast 5 % av skadorna till tennisspel. Tennisarmbåge drabbar även andra racketsportutövare men förknippas också med datorarbete och hantverkaryrken och industrijobb.

Symtom: Värk kring yttre armbågsutskottet som ibland strålar upp mot axel och längst underarmens ovansida ned mot handled. Drabbade kan uppleva att det är svårt att greppa med handen, t.ex. att ta tag och lyfta en mjölkkartong.

Behandling: Det viktigaste är att avlasta och undvika statiskt arbete med underarmen. Stödbandage (epicondylitortos) kan även hjälpa till att avlasta. Forskning har påvisat att excentrisk styrketräning för underarmen minskar smärta vid kroniska besvär. Våra behandlingsmetoder bygger även på elektroterapi, tvära friktioner, massage och stretch.

Utan adekvat behandling kan tillståndet vid fortsatt statiskt arbete resultera i långvariga besvär (> 3 månader, upp till 1 år). Vid snabb insättning av behandling kan besvären hävas efter några veckors behandling beroende på skadans omfattning.

(”Tennisarmbåge”/Lateral Epicondylit/Lateral tendinos)